БСП продължава атаката си срещу енергийния магнат Христо Ковачки. Преди няколко

...
БСП продължава атаката си срещу енергийния магнат Христо Ковачки. Преди няколко
Коментари Харесай

И БСП откри, че тецовете на Ковачки пушат опасно

БСП продължава офанзивата си против енергийния магнат Христо Ковачки. Преди няколко дни социалистите сезираха прокуратурата, че цените на тока на енергийната борса се управляват от кръг компании, свързвани с предприемача, а сега социалистите " откриха " различен проблем - в тецове от орбитата на Ковачки за гориво се употребяват вносни отпадъци, замърсяващи въздуха. 

Пред Нова тв зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание и народен представител от БСП Таско Ерменков разгласи, че е бил сезиран няколко пъти от жители от Сливен и Перник, които живеят наоколо до топлофикациите, че горенето на боклуци там е съпроводено с остри задушливи миризми.

" Италианската страна плаща 200 евро на звук на тези италианци, които събират боклуците там. Те от своя страна заплащат 47 евро на звук този отпадък да бъде докаран до България и заплащат 53 евро на съответните компании в България, които одобряват този отпадък. Нямаме точните данни какви са количествата, които идват ", съобщи той.  " Българска социалистическа партия не е против Ковачки, Българска социалистическа партия е за върховенството на закона ", съобщи Ерменков. " Не може в страната да царува безхаберието и за благоденствието на един човек да страдат останалите ", заключи той.

Всъщност казусът с " ексцентричното " гориво е остарял и е добре прочут, каквито са и недоволствата на хората, живеещи наоколо до централите замърсители. Бизнесът с потреблението на боклуци процъфтява под благосклонния взор на екоминистерството. Миналата година ТЕЦ " Сливен " получи сложно позволение за изгаряне на неопасни боклуци - така наречен RDF, а впоследствие инвестиционни планове заявиха ТЕЦ " Бобов дол ", " Топлофикация Перник " и " Брикел " в Гълъбово - все предприятия, свързвани с  Христо Ковачки. 

През годините министерството на околната среда настойчиво отхвърля да даде информация какви и какъв брой боклуци се горят в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", който е един от най-големите замърсители. Според Министерство на околната среда и водите това било " индустриална и комерсиална загадка ". В края на юли обаче бе реализиран пробив - съдът подреди на екипа на Нено Димов да осведоми обществеността по въпроса. Това се случи след тъжба на неправителствената организация " За Земята - достъп до правораздаване ". Според решението на съда въпросът визира околната среда, а законът планува всеки да има достъп до такава информация.

Всички съоръжения, свързвани с Ковачки, имат богата история в нарушаването на еконормите - единствено " Топлофикация Перник " и " Бобов дол " са глобени с над 160 хиляди лева за последните две години, а " Брикел " на процедура трябваше да спре да работи още в края на 2010 година Нещо повече - съгласно обява на " Капитал " в ТЕЦ " Сливен " да вземем за пример, където към този момент горят боклуци, няма разделно събиране и не е ясно какво тъкмо се изгаря.

" Откритията " на Българска социалистическа партия започнаха незабавно откакто се разбра, че противоречивият бизнесмен наднича зад част от компаниите - кандидати да строят АЕЦ " Белене ". Тичайки след събитията, левицата внесе и сигнал в прокуратурата за монопол на енергийния пазар от страна на компании, свързвани с Ковачки - откакто работодателските организации от години сигнализират, че " свободният "  пазар на ток се господства от дребен кръг играчи. 

 

НАНИКЪДЕ

Таско Ерменков разкритикува работата на Комисията за защита на конкуренцията, която бе сезирана от едрия бизнес за монопола на пазара на електрическа енергия. Наскоро КЗК отказа да проверява сигнала, съгласно който производители и търговци на електрическа енергия, свързани с предприемача Христо Ковачки, манипулират пазара. Според Комисия за защита на конкуренцията сред цитираните от бизнеса фирми не може да се откри съгласуваност, тъй като крайните притежатели на капитала са разнообразни чужденци. Става въпрос за топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен, Габрово, Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Топлоелектрическа централа " Марица 3 " и Топлоелектрическа централа " Брикел ".  " От Комисия за защита на конкуренцията им дадоха един въпросник с 11 въпроса. Всъщност им споделиха: Вие се жалвате, в този момент свършете и нашата работа, с цел да докажете, че това, което ни пишете, е истина ", добави той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР